onsdag 11 mars 2015

Nejdå, Vänsterpartiet stödjer inte Putin

(Tills helt nyligen ansåg Vänsterpartiet att den ukrainska organisationen Barotba var vettiga - okunskap blandat med vilja att inte se?)

Idén om att riksdagspartier ska kunna få statliga pengar för att hjälpa utländska motparter är en styggelse som är baserad på tanken att politiska partier är experter på andra politiska partier. 

Även i länder som inte delar samma demokratiska tradition och utveckling.

Det händer också med jämna mellanrum att partibistånd förskingras, försvinner eller helt sonika ges till tämligen ljusskygga organisationer. Enkom för att dessa sitter i samma partigrupp som den svenska biståndsgivaren.

Några som är mästare i den sistnämnda grenen är det svenska Vänsterpartiet. Alltsedan biståndet infördes 1995 har de lyckats ge pengar till kommunistpartier i Sydamerika, palestinska organisationer som är öppet antisemitiska och nu senast till pro-ryska styrkor i Ukraina.

Det svenska Vänsterpartiet stödjer definitivt inte Vladimir Putin. Men de har via partibiståndet gett 250 000 kronor till Putinlojala styrkor i Ukraina, och det är lika illa, om inte värre. Alla kan nämligen ge stöd i ord, men få i reda pengar.


Partibiståndet är precis som talet om den ”moraliska stormakten” Sverige en styggelse som borde slopas så fort som möjligt. Lite tillspetsat kan man säga att utrikespolitik borde bedrivas av vuxna och den glada amatörismen förbehållas hemmaplanen, där misstag är lättare att reparera. 


1 kommentar:

  1. Det är sant för det har Egor Putilov sagt! En "historiker" som inte kollar sina källor är med förlov sagt en idiot! Eller som "historikern" skulle skriva på sin sär skrivnings svenska: id iot.

    SvaraRadera