måndag 30 mars 2015

Vad gör en hedersambassadör, Löfven?


(Vad gör egentligen en hedersambassadör?) 

Kampanjen för att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd verkar fortsätta. Frågan är dock vad regeringen hoppas uppnå? Säkerhetsrådet är bara effektivt för de medlemmar som har vetomakt, vilket Sverige inte har oavsett hur mycket vi intalar oss att vi är ”en moralisk stormakt”.

Men det är bara att i sann patriotisk anda önska statsminister Stefan Löfven lycka till. Ty det lär behövas.

Vad som dock är intressant är att regeringen utsett tre så kallade ”hedersambassadörer” som ska hjälpa till med kampanjen. Det är tidigare kabinettssekreterare och biståndsminister, Pierre Schori, tidigare statsminister, Göran Persson, och tidigare stats – och utrikesminister, Carl Bildt.

Schori var en av Palmes ”pojkar” och talar i sina memoarer sig varm för fortsatt relation med Kuba. Göran Persson berömde Kina för ”stabilitet” och Carl Bildt gick tidigt ut med att det att det ukrainska nynazistiska partiet Svaboda inte spelade någon roll då kampen mot de ryska inkräktarna var överordnat vad olika fraktioner av det ukrainska motståndet tyckte.

Det går således att kritisera alla tre. Men de har också som gemensam nämnare att de poängterat vikten av att kommunicera med ”skurkstater”, vilket kanske är ett tecken på att den feministiska utrikespolitiken äntligen överges. För annars torde väl Gudrun Schyman, Veronica Palm och någon lämplig Aftonbladetkolumnist ha utsetts, och inte tre ordensbeklädda silverrävar med gedigen utrikespolitisk erfarenhet?


Men frågan kvarstår: Vad gör en hedersambassadör? När Carl Bildt i P1-morgon fick frågan vad han skulle göra svarade han nämligen ”ingen aning”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar