onsdag 12 augusti 2015

Börja käbbla, Löfven

Ett försök till ”statsmannamässig tystnad”. Det är vad man i ljuset av de senaste händelserna skulle kunna kalla statsminister Stefan Löfvens radioskugga. Men det är troligt att tystnaden inte är avsiktlig. Löfven har nog fullt upp med sitt sommartal där han ska försöka ge sken av att hans regering har en vision.

Men det börjar bli riktigt allvarligt och behovet av sansade diskussioner alltmer påtagligt. När det gäller ämnen som rasism, integrationsutmaningar, den fria rörligheten och rättsstaten torde alla vara överens om att statsministern bör delta i diskussionen. Även de som inte sympatiserar med regeringens politiska åsikter.

Stefan Löven bör i nuläget vara sitt ämbete och inte enkom en partiordförande.

Dessutom vet den historiekunnige att den ”statsmannamässiga tystnaden” tidigare har prövats och visat sig misslyckad. När Carl Bildt 1991-1994 ledde en borgerlig minoritetsregering hade Sverige ett samhällsklimat som till viss del liknar det vi har idag. Spänningar och ömsesidig misstro kulminerade i att ”Lasermannen”, Johan Ausonius, började skjuta invandrare.  

Innan Ausonius greps spekulerades det vilt om vem eller vad som låg bakom attackerna på invandrare. Men Carl Bildt ville vara statsman och vägrade trots idoga förfrågningar att kommentera. Det var en lovvärd, hedersam och totalt misslyckad strategi.

För när han väl såg sig tvingad att slutligen ”tala” för att citera tidningen Expressen blev det ett TV-tal som senare citerades av efterträdaren Fredrik Reinfeldt som ett exempel på hur Moderaterna inte skulle kommunicera. Samt ett besök i Rinkebys Folkets Hus tillsammans med regeringskollegan Birgit Friggebo (Fp). Ett besök som blev historia i kategorin politiska misslyckanden.   


Så Stefan Löfven: det är dags att rulla upp skjortarmarna och börja ”käbbla”. Ditt parti behöver det, ditt ämbete kräver det och väljarna skulle faktiskt må bra av att få bevis för att du fortfarande finns och vill leda en ”sammarbetsregering”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar