onsdag 30 september 2015

Idag finns inte Muhammed

Det är tio år sedan den danska tidningen Jyllands-Posten vågade publicera skämtteckningar av profeten Muhammed. Tio år sedan en dansk tidning använde det konventionella begreppet satir och det är tio år sedan dåvarande statsminister Anders Fogh Rasmussen hade mod att säga till ambassadörer från Mellanöstern att ”i Danmark har vi pressfrihet” och därmed vägra att kräva att Jyllands-Posten skulle ta bort teckningarna. Men världen kom att förändras.Tecknaren Kurt Westergaard har fortfarande polisskydd precis som Jyllands-Postens dåvarande redaktör Flemming Rose. Det är därför högst passande att Jyllands-Posten i dag publicerar tomma rutor där man skulle haft Muhammeds ansikte. För man lyckades verkligen skrämma ett antal människor till tystnad, och vi i Sverige fick vatten på vår ständigt rinnande ”hata-Danmark-ty de är rasister - kvarn”.

Det är hela tio år sedan många i det svenska etablissemanget gratis gav mörkermän privilegiet att stå som yttrandefrihetens försvarare.  

Men den dansk-libanesiske imamen Ahmed Akkari som vid tiden var pådrivande för att teckningarna skulle få internationell uppmärksamhet har faktiskt ändrat åsikt. Sista raden i memoarboken Min afsked med Islamismen: Muhammedkrisen, Dobbelspillet og Kampen mod Danmark (Köpenhamn: Berlingske Media Förlag, 2014) är därför hoppfull:


”Till Danmark vill jag till slut gärna säga: Ursäkta. Och tack för allt”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar