tisdag 29 september 2015

Kräftgångar vi minns


Ni säger Strindbergsfejden. Jag säger Kräftskivekriget som just nu håller på att utvecklas inom vänstern. I ena hörnan Håkan Juholt och "hans ende krigare" Daniel Suhonen och i den andra Aftonbladets kulturchef och Sveriges främsta Sovjetfan Åsa Linderborg. För den som inte läser Aftonbladet kultur är historien i korthet följande: Daniel Suhonen hade vid en kräftskiva lovat Linderborg att han och Juholt  under Bokmässan i Göteborg skulle tala ut om Suhonens Juholtbok i Aftonbladets monter.

Eftersom vänstern älskar kontext måste man också sätta situationen i ett sammanhang. Lita aldrig på vad som sägs under en kräftskiva. Det vet alla som är någorlunda bevandrade i nubbarnas, visornas och skrävlarnas värld. Linderborg som dessutom i grunden är politisk historiker borde förstått just detta.

För undersöker man vår nutidshistoria vet man att kräftskivor aldrig bådar gott för de som arbetar inom politisk eller publicistisk verksamhet:

1992 hade Sverige haft en borgerlig trepartiregering i knappt ett år och Carl Bildt hade lanserat ”den enda vägens politik”. Regeringen skulle då samlas för traditionsenlig kräftskiva på Harpsund, men journalisterna hade mage att ställa frågor om det ekonomiska läget som under sommaren hade förvärrats. Men Bildt såg inga varningstecken och han avfärdade det hela med att det var ekonomisidornas sommarvikarier som hade spekulerat. Det blev en dyr läxa för Bildt, Sverige och för svenska skattebetalare.

2002 ställde dåvarande socialdemokratiske bistånds – och migrationsministern Jan O Karlsson till med en kräftskiva som han lät skattebetalarna stå för. Detta avslöjades av Expressen och bland det mest pikanta, förutom att låta någon annan betala för det privata festandet, var att man druckit vin till kräftor. Det framkom sålunda att Jan O Karlsson inte bara var girig, utan även hade dålig smak.   

Nu lite mer än tjugo år senare har vi ytterligare en incident som lämnar en fråga obesvarad: 

Är Håkan Juholt så pass snål att han inte kan pynta ut så att han och ”kulbon” kunde få biljetter till Bokmässan?

Karln har ju trots allt riksdagslön. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar