måndag 21 september 2015

Silly, ogenomtänkt, Sidén


Dagens sämsta intellektuella nyhet är att magasinet Neo läggs ned. Neo har varit något så pass ovanligt som en tidning där det borgerliga Sverige har fått bråka. För oss som följt anglo-saxisk idédebatt har det varit som en korsning av brittiska Spectator och amerikanska Village Voice.

Konservativa debattörer varvat med liberaler.

Tidningen möjliggjordes efter att grundaren Sofia Nerbrand lämnat av kombinationen Mattias Svensson (nyliberal) och Paulina Neuding (konservativ) och kan närmast liknas vid en modern version av 1990-talets Moderna Tider. För alla som gillar idéer borde nedläggningen därför tas emot med sorg. Det är tråkigt när publikationer tystnar och speciellt publikationer som varit generösa med rätten till genmäle.

Men alla inom det borgerliga Sverige tycker inte det är tråkigt att Sverige får färre borgerliga plattformar.

Bodil Sidén som är andre vice ordförande i Moderata Ungdomsförbundet menar på twitter att nedläggningen skulle bero på att Neo bytt från att kalla sig liberal till borgerlig. Konstigt med tanke på att borgerlig är bredare och Neos framgång just varit bredden. Men för den som följt med ett tag är detta inte förvånande. Sidén är nämligen en stor anhängare av det bombastiska språkbruket.

Under valrörelsen 2014 satte hon själv rubriken ”bevara Sverige svenskt” på en debattartikel i Nyheter24. (Förvisso är ”Bevara Sverige svenskt” en synnerligen klickvänlig rubrik, men för de läsare som är över 26 kan rubriken ge upphov till obehagliga minnen). Hon har även ansett att hennes kritiker är ”fega parasiter” och brukar med jämna mellanrum propagera för att MUF ska acceptera identitetsvänsterns världsbild och idka normkritik samt stödja kvotering.

Ett ungdomsförbund ska sticka ut och stundvis göra folk förbannade och när det gäller kaxighet är Sidén inte utan kvalitéer. Men gränsen går när man  applåderar att ens egna sida görs ideologiskt fattigare och inte heller kan ta berättigad kritik. 

Lite tillspetsat kan man dock säga en sak: Sidén bevarar verkligen Sverige svenskt för hon har gjort mer än de flesta för att bevara ett infantilt debattklimat. En fin tradition som vi haft i Sverige sedan 1970-talet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar