söndag 13 september 2015

Självklart hade Sverige slavar, Hedvall

(Adolf Ludvig Gustav Fredrik Albert Badin, 1747 – 1822)

Kommunstyrelsens ordförande i Lidköping, socialdemokraten, Kjell Hedvall visar i dagens Aftonbladet på att också politiker behöver läsa böcker. Hedvall tycker att det är viktigt att säga negerboll och har via en tråd på facebook sagt följande:

”Vi har väl för helvete aldrig haft slavar i Sverige. Dessutom är ordet (negerboll) ett gammalt folklig benämning som överhuvudtaget inte har med rasism. Akademiska dumhuvuden finns det gott om..”

Men vi hade slavar, och vi ägde dessutom en koloni i Karibien vid namn St Barthelemy som var så pass resursfattig att den mest lämpade sig för slavhandel.

Det fanns också slavar som kom till Sverige innan vi blev en småskalig kolonialmakt och en sådan, Badin, gavs som present till Gustav III:s mamma Lovisa Ulrika. Han kom att växa upp tillsammans med den blivande kungen. Denne Badin blev något av en lokal kändis och skrev senare i livet sina memoarer.

Förvisso finns det en ganska högljudd lobby i dagens Sverige som vill förstora upp den svenska slavhandeln till att vara något som vi ständigt ska skämmas för. Det behöver vi inte, men det finns också de som likt Hedvall hemfaller åt icketänkande när det gäller den motsatta argumentationen. Ett vuxet land inser sin historia och att det är just historia.

Båda ägnar sig hemsnickrad historieforskning och förtjänar epiteten akademiska dumhuvuden eftersom de i sin analys är allt annat än akademiska.


(David Lindén)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar