fredag 2 oktober 2015

Vi tar avstånd från all kunskap


(Ett historiskt flygplan är inte rasistiskt)

Ängsligheten har firat en ny triumf. Denna gång är det Lars Janzon som tvingats avgå som ordförande för hockeyklubben Asplöven då han publicerat en ”hakkorsbild” på sin privata hemsida. Asplöven, har också med emfas hävdat att de tar avstånd från ”all rasism”, vilket alla människor vid sunda vätskor gör utan att basunera ut det. 

Men nu råkar det vara så att bilden inte alls var rasistisk.

(Så var Finland nazistiskt innan Nazistpartiet?)

Lars Janzon är flygentusiast och bilden föreställer ett renoverat finskt jaktplan från andra världskriget. Modellen heter Brewster Buffalo. Dessutom bör nämnas till att svastikan var symbol för Finlands flygvapen redan när det grundades 1918. Det är alltså tre år innan det tyska nazistpartiet såg dagens ljus. Anledningen till att man valde svastikan var att det finska flygvapnet grundades av den svenske flygaren Eric von Rosen som hade svastikan som personligt lyckomärke.

Så det är bra att Asplöven tar avstånd från ”all rasism”, men det verkar också som de tar avstånd från allt vad historiskt kunnande heter och det är faktiskt mindre bra.   

2 kommentarer:

  1. Jag hoppas ingen ordförande är entusiastisk i någon slags elektroteknik, för då kanske han hittar en pre-1932 ASEA-tillverkad komponent. Då blir det med Asplövens logik raka vägen ut med...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Det är farligt det där. När man inte vet....

      Radera