tisdag 22 december 2015

Fridolin: 2015 "nog" svåraste året i Sveriges historia?!


För den som inte såg Aktuellt så intervjuades utbildningsminister Gustav Fridolin. Självfallet var det en svettig intervju då Miljöpartiet tvingats kovända när det gäller asylpolitiken. Kanske på grund av verkligenheten eller för att de ville stanna kvar i regeringen. Alla som kan sin historia vet att makt korrumperar och att den som en gång innehaft ett tjusigt kontor (parafraserat från Fridolins instagramkonto) gärna vill behålla det. 

Men nog om det.

Vad som var anmärkningsvärt i intervjun var dock inte själva politiken, utan magister Fridolins totala brist på historiska fackkunskaper. När han fick frågan om det gångna året menade han på allvar att detta ”nog varit det svåraste året i Sveriges historia”.

Okej. Här finns lite att jämföra med.

Hela 1300-talet: Pesten drabbar Sverige och cirka 75 procent av befolkningen dör. Cirka 75 procent! Om man är bevandrad i landskapsarkeologi kan man fortfarande hitta ödegårdar från denna period.

1721: Stora nordiska kriget går mot sitt slut och Sverige är inte längre en stormakt. Var tredje vuxen man har dött i kriget, det råder missväxt samt pest.

1809: Sverige sprängs i två delar eftersom Finland förloras. Dagens motsvarighet skulle vara om vi förlorade Närke eller Skåne.

1917: Det är sista gången det råder svält i Sverige och det håller på att bli statskupp.

1939-1945: Det andra världskriget, och den som inte vet vad det innebär ombedes bruka sökmotorn Google.

1992: Fastighetskrisen briserar och många tvingas gå från hus och hem.

Men för all del, låt oss säga att 2015 nog ändå var svårast. Det var trots allt det år då Gustav Fridolin var tvungen att jobba över och dessutom medverkade i en musikvideo där han bara sa ordet ”pinsamt”.

Avslutningsvis finns det också fog för att säga: Fridolin, det här var jävligt pinsamt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar