torsdag 25 februari 2016

Farlig historiebrist, Johanna Jönsson


Med 620, 000 döda är amerikanska inbördeskriget den konflikt som skördat flest liv i USA:s historia.Vid exempelvis slaget vid Gettysburg den 1-3 juli 1863 dog det 51, 000 soldater. Under tre dagar!

Information om inbördeskriget är en googling bort. Men det verkar inte centerpartiets Johanna Jönsson bry sig om. Nyligen uppmärksammades jag att hon på sin blogg använde amerikanska inbördeskriget för att marknadsföra sitt eget politiska varumärke och gör det på ett sätt som är synnerligen osnyggt, speciellt om man tänker på alla dem som faktiskt dog.

En passage förtjänas att återges:

"Någon gång tidig vår 2013 såg jag under en och samma vecka två starka filmer om slaveriet i USA och dess avskaffande, Django Unchained och Lincoln. Där och då bestämde jag mig för att kandidera till riksdagen. Filmerna påminde mig så starkt om den situation vi idag befinner oss i där stora delar av världens befolkning helt saknar möjligheter, medan vi andra har allt. När det här nu jämnas ut kommer vi att uppleva stora konvulsioner. Jag tänkte att det kommer behövas politiker som klarar av att stå stadigt i det här, som inte ger upp. Och jag kände att jag hade ett personligt ansvar att göra allt jag kan. Så är det, varje människa kommer behöva bestämma vem man vill vara i det här. Vilken sida man vill stå på."

Förutom det faktum att hon efter två Hollywoodfilmer bestämde sig för att kandidera till Sveriges högsta beslutande församling finns det inte mycket att säga. Eller jo, det gör det:

Det finns inga paralleller mellan att det i Sverige pågår en debatt - förvisso med avarter - om migrationspolitiken och det amerikanska inbördeskriget. Nya svenska medborgare befinner sig inte i slaveri och ingen vill förslava dem. Dessutom håller inte Sverige på att upplösas som nationalstat likt USA innan kriget och ingen av Jönssons politiska motståndare påminner om Sydstatssidan i USA.

Johanna Jönsson är ingen dussinpolitiker. Hon är riksdagsledamot och ett av partiets framtidsnamn. Men hon skulle behöva gå en kurs i historia. Samt inse att hon i sin iver att förklara sitt politiska engagemang låter som de värsta rasisterna: Flyktingdebatten är ett krig och "min sida måste vinna". En skrattspegel. Men en debatt får aldrig vara ett krig.

Om amerikanska inbördeskriget har jag skrivit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar